Hitta rätt spafilter för ditt spabad | Vattenbutiken
Hitta rätt spafilter för spabad

Hitta rätt spafilter för spabad

Att hitta rätt spafilter till just ditt spabad kan kännas väldigt komplicerat. Därför har vi gjort en steg för steg guide som förklarar vad man ska titta på för att identifiera rätt modell!

Att hitta rätt spafilter till just ditt spabad kan kännas väldigt komplicerat. Därför har vi gjort en steg för steg guide som förklarar vad man ska titta på för att identifiera rätt modell!

De allra viktigaste faktorerna för att identifiera rätt filter är dess längd (A), yttre diameter (B), inre diameter (C), samt vad den har för typ av topp och botten. Ett ersättningsfilter kan oftast vara något smalare eller kortare än originalet utan problem, men om det ska skruvas på plats måste den inre diametern (C) och gängan vara exakt samma.

Måtten som behövs

Vad som ska mätas på spafilter

Mått A: Längden
Filtrets längd mäts från kant till kant utan att inkludera handtaget och/eller en utstickande gänga. Se exempelbilden ovan.

Mått B: Yttre diametern
Den yttre diametern mäts tvärs över filtrets botten eller topp.

Tips: om ett handtag eller en gänga gör det svårt att mäta diametern kan man lägga filtret på ett bord, placera något platt som sticker ut förbi hindret (t.ex. en linjal eller bok) ovanpå filtret, och sen mäta avståndet från bordskivan upp till det föremålet. Linjalen ska vara parallell med sidan av filtret som ska mätas för att måttet ska bli korrekt. Se exempelbilden nedan. 

Mått C: Inre diametern
Den inre diametern är precis som det låter diametern på hålrummet mitt i filtret. Det spelar ingen roll vilken öppning man mäter (vissa filter har bara en) då den inre diametern är samma genom hela filtret.

Det är mått A och B som är inkluderade i produktnamnen för filter på vår hemsida – se t.ex. Spafilter SC704, 33,8 x 12,5 cm. Övriga mått och egenskaper för varje modell finns listade längs ner i de individuella produktbeskrivningarna.

Vi har även en PDF guide för spafilter där alla filter är listade i storleksordning baserat på deras längd. Läs guiden för spafilter här!

Bildexempel på hur man mäter yttre diametern

Vilken botten och topp har mitt filter?

När du nu har de tre huvudmåtten återstår bara att avgöra vilken typ av botten och topp filtret har. Vi har delat upp våra filter i fem underkategorier baserad på de olika typerna av ändar som finns. Bilderna nedan visar exempel av de vanligaste sorterna från varje kategori.

De filter som har två udda sidor finns i båda relevanta underkategorierna.

Filter med handtag
Filter med handtag
Filter med stängd sida

Spafilter med handtag och stängda filter

I den här kategorin finns alla filter som har minst en sida med ett handtag eller som är helt förslutet.

Filter med invändig gänga
Filter med invändig gänga

Spafilter med invändig gänga

I den här kategorin finns alla filter som har minst en sida med en invändig gänga.

Filter med utvändig gänga
Filter med utvändig gänga

Spafilter med utvändig gänga

I den här kategorin finns alla filter som har minst en sida med en utvändig gänga.

Filter med hål
Filter med hål

Spafilter med hål

I den här kategorin finns alla filter som har minst en sida med ett öppet hål utan någon typ av gänga.

Filter med clips
Filter med bajonettfattning
Filter med tapp

Övriga spafilter

I den här kategorin finns alla filter med övriga typer av ändar. Det inkluderar spafilter med t.ex. bajonettfattning eller clips.

Omnämnda produkter

Kommentarer

Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Inga kommentarer