Vinterstängning av poolen - det här behöver du tänka på
Vinterstängning av poolen - det här behöver du tänka på

Vinterstängning av poolen - det här behöver du tänka på

Så här gör du för att vinterförbereda din pool! Undvik köldskador och algbildning i din pool - vi guidar dig genom poolavstängningen inför vintern.

När badsäsongen börjar lida mot sitt slut är det inte bara att lägga poolen till vila. För att bassängen ska klara den svenska vintern utan att ta skada och vara redo att tas i bruk igen till nästa badsäsong är det viktigt att den förbereds med omtanke. Det är en del steg man behöver gå igenom både vid stängning inför vinter och på våren för att poolen ska vara färdig att hoppa i till nästkommande sommarhalvår, och lyckligtvis har vi de bästa tipsen för att vägleda dig genom vinterstängningen av din pool.

Steg för steg - Så här förbereder du din pool för vintern

  1. Borsta poolsidorna rena och bottensug noggrant så att poolen blir riktigt ren.
  2. Backspola filtret ordentligt ca 3 – 5 minuter. Ställ därefter centralventilens handtag på FILTER.
  3. Bryt den elektriska strömmen i huvudcentralen.
  4. Tag bort eventuell lejdare, torka av den och förvara den torrt.
  5. Tag ur silkorgen ur bräddavloppet. Montera därefter en expansionsflaska där silkorgen suttit, som kan ta upp isexpansionen.
  6. Tag bort de ställbara insprutningsmunstyckena (kulorna). Är reningsverket placerat under poolens vattennivå skall vinterpluggar monteras där insprutningsmunstyckena var placerade.
  7. Filtertanken skall dräneras på vatten genom att avtappningspluggen vid botten av tanken lossas.
  8. Lossa pumpens lock och tag ur silkorgen. Tag bort avtappningspluggarna på pumphus och förfilterhus.
  9. Tag bort manometern och siktglaset på filtrets centralventil.
  10. Om värmaren ej är placerad i frostfritt utrymme borttages avtappningspluggen. Finns ej plugg, lossa rörkopplingen mellan filter och värmare, så att värmaren töms på allt vatten. För värmepump är det väldigt viktigt att allt vatten ur värmeväxlaren dräneras, läs gärna tillverkaren manual för att säkerställa att dräneringen blir gjord på rätt sätt.
  11. Om poolen är försedd med en trappa, så skall det inom trapputrymmet monteras en expansionsupptagare, som kan krympa med isrörelse och minska eventuella påfrestningar på trappan. Upptagaren kan bestå av några plastdunkar, delvis fyllda med en vatten/glykolblandning, som är fästade med en tyngd.
  12. Täck över poolen med ert vinterskydd.
  13. Säkerställ att alla kopplingar och rör är dränerade ordentligt.

Varför du bör förbereda din pool för vintern

Det avslutande underhållet av poolen är viktigt för att inga strukturella eller kemiska problem ska uppstå som man behöver hantera inför nästa badsäsong. Om poolutrustningen inte fryssäkras på rätt sätt finns en stor risk att den går sönder under vintern, vilket i sin tur leder till oväntade och dyra reparationer.

Hur vattnet i bassängen hanteras inför vintern har också en stor påverkan på poolens livslängd. För temporära pooler som går att montera isär töms oftast allt vatten ut på hösten, men för permanenta nedgrävda pooler rekommenderar vi att behålla minst 2/3 av vattnet för att stötta upp poolens väggar mot externt tryck. Om det kvarvarande vattnet rengörs på rätt sätt går att återanvända nästa säsong, vilket är både ekonomiskt och tidsbesparande då hela poolen inte behöver fyllas på nytt varje vår. 

Hur vet du när det är dags för poolavstänging då? Jo, det kan vi berätta. När ingen längre badar i poolen är det dags att stänga av uppvärmningen (men lämna cirkulationen igång!) och minska mängden klorering. Vinterstängningen av poolen kan sen påbörjas efter vattentemperaturen har sjunkit till ca 7–12°C och vattenvärdena i tabellen nedan har uppnåtts.

Fritt Klor

pH

Alkalinitet

Temperatur

0,5 – 1,0

7,2 – 7,6

80 – 120

ca 7–12°C

Poolrengöring på rätt sätt - så förbereder du poolvattnet

Börja vinterstängningen med en ordentlig poolrengöring för att avlägsna all smuts och skräp som flyter runt i vattnet. För det fungerar oftast en vanlig botten- eller ytvattenhåv perfekt. Är poolen full av smuts är ett bra knep att använda sig av en poolrobot som på ett smidigt sätt kan komma åt poolutrymmen som annan utrustning kan ha svårt att nå. Borsta även rent poolsidorna så att ingen ingrodd smuts får fäste över vintern.

Hindra algväxt under vintern

Det räcker inte att eliminera smuts ur poolen. Efter allt synligt skräp i poolen har avlägsnats är det dags att skydda vattnet från vidare angrepp med hjälp av ett preventivt algmedel, för att undvika algangrepp under den period som poolen inte används, och en sista chockklorering. Tillsätt alltid algmedlet och kloret enligt rekommendationen på förpackningen. Låt sedan gärna cirkulationssystemet vara igång minst två dygn innan nästa steg.

Skydda din pool från frostskada under vintern med rätt metoder

Skydda poolen från frostskador

Avstängning av cirkulationssystem/poolutrustning

Man kan tänka att eftersom poolen klarar av vatten så borde den även vara tålig för is, men riktigt så är det inte. Eftersom poolen är avstängd vintertid vill man förhindra vatten från att ta sig in i cirkulationssystemet. Det är nämligen så att när vatten tar sig in i systemet och fryser till is, så riskerar man att skador på poolutrustningen uppstår. Så när den kemiska rengöringen är färdig är det dags att förbereda din poolutrustning för vintern.

Spola poolfilter & stäng av strömmen till poolen

Om poolen har ett sandfilter - börja med att backspola det ordentligt (ca 3–5 minuter). Genom att spola poolens filter från smuts kan du ännu en gång säkra att alger inte bildas. Efter det kan strömmen till resterande utrustning och poolens pump stängas av. På all utrustning som har avtappningspluggar ska de tas bort så att allt vatten dräneras ut. För utrustning utan pluggar bör instruktioner för hur de töms på vatten finnas i deras manualer, men oftast innebär det att alla eventuella rörkopplingar lossas och resterande vattnet sugs upp. Var extra noggrann med detta steg då allt eventuellt kvarvarande vatten expanderar när det fryser och riskerar då att spräcka utrustningen inifrån.

Poolbelysning och stege

Det är viktigt att inte missa att demontera lampor inkl. fronter och poolstege, samt komponenter som inloppsmunstycken och deras kulor i själva bassängen. Poolbelysning kan nämligen gå sönder vid isbildning, och vill man slippa onödiga kostnader till våren är det viktigt att dessa åtgärder tas i god tid. Se produktens manual för exakt vilka komponenter som ska monteras bort om du är osäker. För majoriteten av poolutrustningen vi säljer finns dess manualer tillgängliga online i produktbeskrivningarna.

Hur gör man då för att stoppa vattenflödet?

Ett praktiskt hjälpmedel är vinterpluggen som stoppar flödet av vatten till inlopp, bräddavlopp eller övriga rör. Om öppningarna för inloppen kommer vara under vattennivån ska de täppas till med vinterpluggar för att förhindra läckage. För att skydda bräddavloppet från frostskador kan du använda en expansionsflaska för att täppa till öppningen under silkorgen. Monteringen är simpel, skruva loss silkorgen i bräddavloppet och placera enkelt frykylsflaskan i botten. Expansionsflaskan kan då absorbera trycket när vattnet i bräddavloppet expanderar till is.

Om poolen är försedd med en inbyggd trappa, så skall det inom trapputrymmet monteras en expansionsupptagare, som kan krympa med isrörelse och minska eventuella påfrestningar på den. Upptagaren kan bestå av några plastdunkar, delvis fyllda med en vatten/glykolblandning, som är fästa med en tyngd.


Motverka skräp & föroreningar med rätt vintertäckning

Det sista steget i din förberedelse inför nästa badsäsong är att plocka bort det vanliga poolskyddet och ersätta det med ett vinteröverdrag som klarar av vinterns unika påfrestningar. Poolöverdrag används inte enbart på vintern, men under den kalla tiden av året är det extra viktigt att hålla borta smuts som sätter sig i is och snö.

Passa även på att borsta och spola rent sommarskyddet ordentligt innan det läggs undan för vintern så förlänger ni dess livslängd. Om ni har ett pooltak behöver det däremot inte bytas ut, utan kan stå kvar över poolen så länge den värsta snön på taket borstas bort med jämna mellanrum.

Ett vinterskydd för poolen har tre huvudfunktioner det måste klara av:

  1. Vinterskyddet måste klara av att bära vikten av all eventuell snö som faller så att inget hamnar inne i poolen. Om poolen snöfylls kan hela stommen få allvarliga strukturella skador.
  2. Vinterskyddet ska förhindra att människor och/eller djur kan ramla in i poolen och det kalla vattnet. Under vintern är poolen oftast inte under lika stor uppsyn, eventuellt snöfall kan till och med dölja den helt. Så det är viktigt att den är så stängd som möjligt.
  3. Ett bra vinterskydd förhindrar skräp från att hamna i vattnet, vilket minskar mängden rengöring som krävs när den öppnas igen i vår.

För mindre ovanmarkspooler rekommenderas att de monteras ner under vinterhalvåret om möjligt. För permanenta nedgrävda pooler rekommenderas däremot vinterplåtar då de är mest pålitliga. Se bara till att sargen runt poolen klarar av att bära plåtarnas vikt. Se mer information om vinterplåtar här.

Nu när du blivit expert på hur man förbereder poolen för vintern kommer din bassäng att skina till nästa badsäsong. När man investerat i diverse ting som underlättar poolförberedelserna inför kylan, har man också investerat i framtiden och en hållbar badupplevelse.

Vi på Vattenbutiken vill gärna hjälpa till, och delger med glädje våra bästa tips. Välkommen att kontakta oss vid frågor!

Omnämnda produkter

Kommentarer

Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Inga kommentarer