Spa Shock Aktivt Syre
Aktivt syre för spa kan användas både istället för klor och tillsammans med klor (läs mer om tillsammans med klor nedan). Aktivt syre är en mycket mild desinfektionsform som passar dem som tycker att klor är obehagligt. Aktivt syre kräver dock mera tillsyn än klor, pga sin mildhet, och man måste oftare tillsätta denna kemikalie för att bibehålla ett fräscht vatten. Dessutom ska man tillsätta Spa Shock Support (skumfritt algmedel) varje vecka för att säkert hålla algblomning borta från badvattnet.Dosering av aktivt syre i spa
Vid chockklorering och första dosen: tillsätt 20g (ca. 4 teskedar) aktivt syre per 1000L vattenEfter varje användning av badet: tillsätt 20g (ca. 4 teskedar) aktivt syre per 1000L vatten. Ca. 6 timmar efter en chockbehandling kan spabadet åter användas.
För kontinuerlig desinfektion när badet inte används: tillsätt 20-40g aktivt syre/vecka (ca. 4–8 teskedar) per 1000 liter vatten
Utöver en grunddesinfektion med Spa Shock Aktivt Syre bör man regelbundet (varannan vecka) genomföra en chockbehandling med Spa Klor, granulat.
Varför och när använder man aktivt syre?
Aktivt Syre har flera använingsområden i spabadet:1) Aktivt syre som desinfektionsmedel:
Aktivt Syre är ett populärt alternativ som desinfektionsmedel i spabad då denna kemikalie inte har samma distinkta lukt och smak som klorprodukter har. Är man dessutom överkänslig emot klor så är Aktivt Syre valet för dig. Att tänka på är att Aktivt Syre ska användas i samband med Spa Shock Support, för ytterligare skydd mot alger. Aktivt Syre är inte heller lika starkt som ex. klor så är det ännu viktigare att man har koll på badvattnets värden, för att undvika grumlighet och algtillväxt. Även ifall man endast kör med olika aktivt syre-produkter, så rekommenderas det att man tillsätter Spa Klor, granulat, i alla fall varannan vecka. Kloret som tillsätts är ur vattnet inom 24-48 timmar.Aktivt syre som "uppfräschare" av klorerat vatten:
Även ifall man bara använder klor och/eller brom i spabadet så mår badvattnet bra av att få en behandling med Spa Shock, granulat, (Aktivt Syre) med jämna mellanrum. När klor och brom oxiderar (bryter ner smuts) så skapas restprodukter som kallas för kloraminer (bundet klor). Kloraminerna finns kvar i badvattnet och kan, ifall koncentrationerna blir för höga, leda till att badvattnet stinker klor, samt irriterar hud, slemhinnor och ögon. Man tillsätter då Aktivt Syre med jämna mellanrum då denna kemikalier "oxiderar tillbaka" delar av kloraminerna till fritt användbart klor igen, som återigen får möjligheten att desinfektera badvattnet. Genom att tillsätta Aktivt Syre så kan man alltså hålla sitt badvatten fräschare längre.Tänk på säkerheten!
Pool- och spakemikalier ska alltid vara oåtkomliga för barn. Transportera och lagra dem stående, i slutna originalförpackningar, svalt och inte i direkt solljus. Använd biocider på ett säkert sätt. Läs alltid etiketterna och produktinformationen på förpackningarna innan första användning. Blanda aldrig kemikalierna, det kan leda till kraftiga reaktioner och avge farliga gaser! Väl utspätt i poolen eller spabadet kan man kombinera produkterna med varandra, men tillsätt dem aldrig direkt samtidigt.
Tänk på att vattenvård tar tid
Låt cirkulationen i spabadet vara igång och vänta minst en halvtimme mellan varje tillsättning av kemikalier så att de har tid att påverka vattnet. Gör sen ett nytt vattentest innan nästa dosering för att undvika överdosering. Genom att ta det försiktigt på det här sättet så slipper man få en så kallad "berg-och-dalbana-effekt" där man måste motverka det man precis tillsatt.
T.ex. om du har ett för högt pH värde men tillsätter för mycket pH Minus, för snabbt, kan det sluta med att pH-värdet sjunker under acceptabla nivåer. Då måste du använda pH Plus också för att normalisera vattnet vilket både tar mer tid och kostar mer pengar (då mer produkt går åt).
Har du problem med grumligt vatten kan det i vissa fall ta flera dygn innan spabadets vatten är rent och klart igen.
För att se skötselguiden eller säkerhetsdatabladet vänligen klicka på ikonerna ovan.